• 31 Ekim 2019
  • Portal
  • 0

Son günlerin en büyük tartışma konularından biri olan 45 maddelik yeni vergi düzenlemesi ile gayrimenkullerde değerleme zorunluluğu getirilmesi hedeflenmektedir. Değeri 5 milyon TL ve üzeri olan konutlar için ek olarak Değerli Konut Vergisi alınacak. Son günlerde ekonominin gündeminde ilk sıralarda yer alan yeni vergi düzenlemeleri kapsamında vatandaşlar yepyeni vergilerle zorlu bir sürece girecekler. Bazı gayrimenkuller için eksperler tarafından belirlenen değerler ile vergi oranının netleştirilmesi planlanmaktadır.
Türkiye’nin gündeminde geniş bir yer edinen ve geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunulan 45 maddelik vergi paketi ile konut piyasalarında yepyeni bir dönem başlayacak. Gayrimenkullerde değerleme zorunluluğunun getirilmesi ile yüksek değere sahip konutlardan yeni bir vergi alınması hedeflenmiştir. Konutlarda değerlemeye ilişkin çalışmalar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak.
Eksperler tarafından konutların gerçek değerinin belirlenmesi ile yeni vergi kapsamında vergi oranı belirlenecektir. 5 milyon TL’yi aşan konutlar için geçerli olması beklenen yeni vergi düzenlemesinde yüksek değere sahip konutlar genel müdürlüğün kurumsal internet sitesi üzerinden ilan edilecektir. Konut sahiplerine tebliğ işlemlerinin tamamlanmasının ardından, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün için itiraz edilmemesi halinde konut değerleri belirlenmiş olacak.

Ortak Tapularda Hisse Oranlarına Göre Vergi Belirlenecek

Yeni vergi düzenlemesi kapsamında değeri 5 milyon liranın üzerinde olan ve birden fazla hissedara sahip konutlar için, matrahın tespitinde mülkün toplam değeri dikkate alınacaktır. Söz konusu yeni vergi ortakların taşınmaz üzerindeki hisseleri oranında belirlenecek. Müteahhitlerin satışını gerçekleştiremediği veya kiralanmayan konutlar için vergi talep edilmeyecek. Yeni vergi düzenlemesi ile konut sahibi ve intifa hakkına sahip olan kişiler değerleme vergisini ödeyecekler. Konut üzerinde her ikisinin de olmaması halinde taşınmazı tasarruf eden kişilerin bu vergiyi ödemesi zorunlu tutulacaktır.

Emekliler Vergi Kapsamı Dışında Tutulacak

Lüks konutlardan alınması hedeflenen yeni vergi, geliri olmayan ya da sadece emekli aylığı alan tek konut sahiplerinden talep edilmeyecek. Emeklilerin sadece tek bir evi bu vergi dışında tutulacaktır. Şuan için sadece gayrimenkul devrinde ve ilk satın alımlar için tapu harcı emlak vergisi değerinden az olmamak kaydıyla beyan edilen tutar üzerinden alınmaktadır. Ancak yeni vergi düzenlemesinin kabul edilmesi halinde değer tespiti kapsamında, tapu harcı söz konusu belirlenen değerden az olmamak üzere gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden alınacaktır.
Tek mesken sahibi olup, geliri olmayan ve sadece emekli maaşı olan kişiler söz konusu yeni verginin kapsamı dışında tutulacaktır. 45 maddelik yeni vergi paketinin kabul edilmesi halinde Değerli Konut Vergisi başta olmak üzere daha birçok farklı yeni vergiler uygulanmaya başlayacaktır.

Değerli Konut Haritaları Oluşturulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı Konut Piyasası Takip Sisteminin devreye girmesi ile aynı zamanda değeri yüksek konutlar içinde vergi alınmasına düzenlemeler gündeme gelmiştir. Toplulaştırma, kamulaştırma, imar vb. uygulamalar için etkinliğin arttırılması ve piyasanın sağlık bir şekilde işlemesi adına taşınmaz değerleme sisteminin kurulması hedeflenmiştir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı yeni düzenleme kapsamı ile kurulmuştur. Söz konusu yeni düzenleme kapsamında başkanlık tarafından değerleme haritası oluşturulacak. Taşınmazların değerlerinin kayıt altına alınması ve toplu değerleme yöntemleri ile değer belirleme işlemleri için bilgi merkezi kurulması da yeni çalışma içinde yer alıyor.
Lüks konutlar, rezidans, yalı vb. konutlar için emlak vergisi ile birlikte, Değerli Konut Vergisi ödemesi yapılacaktır. Değeri 5 – 7 milyon TL arasında olan konutlar için binde 3 oranında bir vergi alınması hedeflenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir